Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Crypta Balbi

Lucius Cornelius Balbus Minor (‘de jongere’, zulks ten onderscheid van zijn oom Lucius Cornelius Balbus Maior, ‘de oudere’) was een politicus die carrière maakte in het kielzog van de verrichtingen van Iulius Caesar. Als quaestor in zuid-Spanje (hij was net als zijn oom in Gades geboren) heeft hij zich ten koste van de plaatselijke bevolking verrijkt. Aan het eind van de eerste eeuw vóór Christus is hij tot proconsul van de provincie Africa benoemd.

Zijn rijkdom deelde hij met de bevolking in Rome in die zin, dat hij ca. 15-13 vóór Christus een theater en zuilengang van allure liet bouwen. Van het theater rest niets meer, alleen de locatie is bekend: vlakbij de oever van de Tiber ten noorden van het Tibereiland, waar nu het Palazzo Cenci zich bevindt, tussen de Piazza Cenci en de Via di S. Maria dei Calderari.

Crypta Balbi, restant van een boog met kapiteel (situatie 2005). 

De zuilengang, de zogeheten Crypta Balbi, is na archeologisch onderzoek in de jaren 1981-2000 gelocaliseerd en deels opgegraven. Het bouwwerk moet een wandelgang, ambulatorium, zijn geweest om het Theatrum Balbi heen. Bij de identificatie ervan heeft men hulp gehad van de Forma Urbis, de stadsplattegrond uit de tijd van keizer Septimius Severus (begin derde eeuw).

Crypta Balbi, gedeelte van een wand met blokken travertijn (situatie 2005).

Het moderne museum dat toegang geeft tot de Crypta Balbi, is onderdeel van het Museo Nazionale Romano (ingang: Via Botteghe Oscure 11)  en toont naast vondsten uit de oudheid ook curiosa uit latere tijd. Het parcours leidt grotendeels ondergronds. De overblijfselen zijn schaars en kunnen bij de bezoeker een gevoel van teleurstelling oproepen.