Wanneer je de Piazza della Minerva ♣ oploopt, kan het je niet ontgaan een bijzondere plek te hebben betreden. Zelfs toen vroeger het plein aan auto’s parkeergelegenheid bood, belemmerden die amper het uitzicht op de obelisk die, hoe humoristisch!, op de rug van een olifant rust. Deze combinatie dateert…
Berichten gepubliceerd in “kunst”
(pagina 1 van 3) De dichter Quintus Horatius Flaccus (65-8 vóór Christus) was beschermeling en goede vriend van Maecenas, ‘minister van cultuur’ onder keizer Augustus. We weten dat hij ook direct contact had met de keizer, die hem zijn ‘dwaling’ vergaf: Horatius verbleef om redenen van studie in…
Het plein waar de Via del Seminario overgaat in de Via Caravita wordt gedomineerd door de façade van de Sant’ Ignazio di Loyola ♣. De kerk, op een plek waar een tempel van Isis in de ‘Egyptische’ wijk van het klassieke Rome heeft gestaan, behoort tot de orde…
Het ‘altaar van de vrede’ is een van de mooiste scheppingen die de Romeinse kunst heeft opgeleverd. Zoals vaker is geen naam van een kunstenaar of architect ons bekend die met het kunstwerk in verband kan worden gebracht. Aan de bouw van het altaar is, zoals door keizer…
(pagina 1 van 4) De monumenten die in deze sectie worden behandeld, hebben een bijzonder karakter. Zij hebben geen direct nut, maar sieren slechts het straatbeeld. Het gaat om ere- of gedenkzuilen die een buitengewone gebeurtenis of belangrijke persoon memoriseren. Vaak betrof het een aanvulling op een gebouwencomplex,…