Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Santa Francesca Romana

Deze kerk is in 1608 gewijd aan de heilige Francesca (ten onderscheid van andere de Romeinse, ‘Romana’, genoemd). Op 13-jarige leeftijd (rond 1400) tegen haar zin in het huwelijk getreden maakte zij van haar nood een deugd door het als haar levenstaak op te vatten de armen te verzorgen. De laatste vier jaren van haar leven (na de dood van haar echtgenoot) leefde zij in een staat van visionaire opwinding door de niet aflatende aanwezigheid van haar Engelbewaarder te ervaren. Zij stierf op 9 maart 1440 en werd om haar vroomheid heilig verklaard. Later is zij door paus Pius XI (1922-1939) tot schutspatroon van de automobilisten verheven. Op haar sterfdag worden de auto’s op het plein rond het Colosseum gezegend. De heilige ligt begraven in de crypte, maar ondergaat eens per eeuw een ritueel waarbij haar nieuwe kleren worden aangepast.

‘Het visioen van Santa Francesca Romana’ – de heilige Maria daalt neer en staat Francesca toe het kindje Jesus in de armen te nemen (Orazio Gentileschi, 1614-1618, Palazzo Ducale, Urbino; bron: clarusonline.it).

De kerk is ontstaan uit een oratorium uit de 8ste eeuw. In de 10de eeuw heette de kerk de S. Maria Nuova, als tegenhanger van de S. Maria Antica bij het Forum Romanum. Haar huidige, barokke uiterlijk dateert van het begin van de 17de eeuw. De klokkentoren (campanile) uit de 12de eeuw staat nog fier overeind en is 42 meter hoog. Een van de kerkschatten is een afbeelding van Madonna met kind in de encaustische techniek.

De kerk bewaart verder boven de rechter trap naar het transept een oud-Romeinse straatsteen waarin, zo wil het geloof, de afdruk van de knieën van Petrus te zien zijn. Deze smeekte God om hulp tegen de magiër Simon die Christus’ Hemelvaart belachelijk wilde maken door zelf een korte vlucht vanaf het dak van de tempel van Venus & Roma te maken. Om zoveel godslastering te laten bestraffen knielde Petrus in gebed op het plaveisel, waarna Simon viel en op drie plaatsen zijn been brak. Het knielen van Petrus heeft letterlijk indruk gemaakt.

In het rechter dwarsschip is ook de graftombe van paus Gregorius XI (1370-1378) te bewonderen (het werk van P.P. Olivieri uit 1584). Het relief stelt zijn intocht in Rome voor op 16 januari 1377, waarheen hij uit het pauselijk ballingsoord in Avignon terugkeert na dringende oproepen van de heilige Catharina van Siena. Zij beiden staan afgebeeld onder een baldakijn, terwijl zij een ontmoeting hebben met de godin Minerva, die de stad Rome verpersoonlijkt.

De façade is ontworpen in 1615 door Carlo Lambardi (of: Lombardo). Kerk en klooster zijn sedert 1352 het bezit van de orde van de Benedictijnen van Monte Oliveto (Toscane).

Piazza di Santa Francesca Romana 4, 00186 Rome ; bereikbaar vanuit de Via dei Fori Imperiali, tussen de basilica van Maxentius en de tempel van Venus & Roma.