Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Auditorium van Maecenas

Aan de Via Merulana , om precies het zijn aan de Largo Leopardi (de ingang gaat schuil achter een krantenkiosk), leidt een gang naar een onderaardse ruimte die zich ongeveer 5 à 6 meter onder het straatniveau bevindt. Rond 1870 zijn hier tijdens wegwerkzaamheden de resten van een groot gebouw gevonden. In dit gebied van de Esquilijn moet het landgoed van Maecenas, ‘minister van cultuur’ onder keizer Augustus, hebben gelegen.

Het gebruik van opus reticulatum (bakstenen in de muur als een visnet ingemetseld) en de vondst van een fragment van een waterleiding met daarop de naam van Marcus Cornelius Fronto (halverwege de tweede eeuw heeft hij de tuinen van de villa van Maecenas aangekocht) lijken te bevestigen dat het hier gaat om een gedeelte van Maecenas’ woonhuis. Jammer genoeg is men tijdens de blootlegging ervan weinig omzichtig te werk gegaan, waardoor veel moois verdwenen is.

Het gebouw heeft een oppervlakte van ongeveer 10 bij 25 meter en vertoont de trekken van een auditorium, een hal voor ontvangsten en (muziek)voorstellingen. Voor de aanleg hebben de architecten een gedeelte van een helling van de Esquilijn moeten weggraven. De ruimte is tegen de stadsmuur aangebouwd, waarvan een gedeelte nog zichtbaar is. Het geheel doet denken aan een nymphaeum (bronhuis) of oecus (tuinhuis) in het groot.

Aan een van de korte zijden is een apsis (halfronde uitbouw) aangelegd met trappen van marmer. Hier moet een waterpartij de bezoeker hebben vermaakt, getuige de gaten die voor aan- en afvoer van water moeten hebben gediend. De achterwand (ooit konden belangstellenden via een houten trap die van dichterbij bekijken) bevat nissen en is beschilderd in een voor die tijd kenmerkende stijl: een haag met bloemen en vogels. De decoratie doet sterk denken aan de oecus uit de villa van Livia (nu in het Palazzo Massimo, derde verdieping). Alleen in een hoekje van de ruimte (links onderaan de apsis) is nog een miniem stukje van een met marmer betegelde vloer te zien.

Voor een bezoek (alleen voor groepen) moet een afspraak worden gemaakt met de Sovraintendenza di Roma (de archeologische dienst: sovraintendenzaroma.it, tel. +39.06.0608). Een suppoost wacht op een afgesproken tijdstip de bezoekers buiten op, als hij geen koffie drinkt in het Caffè Brancaccio aan de overkant van de straat.