Press "Enter" to skip to content

Erezuilen

(pagina 3 van 4)

Zuil van Marcus Aurelius 

Na de oorlog tegen de Marcomannen en Sarmaten in de jaren 172-175 ontstond vrij gauw het plan een erezuil op te richten voor de keizer die ze met succes gevoerd had: Marcus Aurelius. Het is niet precies bekend wanneer hij is opgericht, ergens tussen 176 en 193. Het is een van de weinige monumenten uit het oude Rome dat intact tot ons is gekomen. Dat was mede te danken aan het feit dat sinds de tweede helft van de tiende eeuw het toezicht erover bij de Benedictijnen van het naburig klooster van S. Silvestro in Capite lag.

De zuil is een regelrechte kopie van die van Traianus op het Forum Traiani, in ieder geval wat de hoogte betreft: 30 meter, het voetstuk niet meegerekend. Hij is minder konisch van vorm en bovenaan breder. De schacht bestaat uit 26 trommels van wit marmer uit Carrara (marmo Lunense). Binnenin is een wenteltrap van 200 treden uitgehouwen en het licht valt er binnen door 56 kijkgaten. De schacht wordt bekroond door een eenvoudig, Dorisch kapiteel. Aan de buitenzijde zijn op een lint dat zich 21 maal om de schacht heen slingert, reliëfs aangebracht met voorstellingen uit de oorlog tegen de Marcomannen en Sarmaten.

Piazza Colonna met een gedeelte van de erezuil van Marcus Aurelius (foto 2004).

Er zijn restauraties uitgevoerd in de jaren 1589-1590 onder paus Sixtus V (1585-1590). Dezelfde paus heeft architect Domenico Fontana gevraagd boven op de zuil (eens stond hier een standbeeld van Marcus Aurelius) een standbeeld van de heilige Paulus te plaatsen. Dat was het goede aan zijn werk. Fontana heeft de versieringen op de vier zijden van het voetstuk weg laten hakken en daaroverheen marmeren platen gelegd; ook de oorspronkelijke wijdingsinscriptie is verloren gegaan.

Inscriptie met bouwverzoek van Adrastus aan keizer Septimius Severus (bron: museivaticani.va).

In de Galleria Lapidaria van de Vaticaanse musea bevindt zich een lange inscriptie op een blok marmer, in 1777 gevonden in de onmiddellijke omgeving van Marcus Aurelius’ erezuil op de Monte Citorio (CIL VI.1585 a & b). De tekst noemt een zekere Adrastus als procurator, beheerder, van de zuil (Adrasto procuratori columnae divi Marci) die in hoogte overeenkomt met de zuil die wij kennen: columna centenaria, ‘een zuil van honderd (Romeinse) voet’.

Pagina: 1 2 3 4